Пропускане към основното съдържание

Панорама на професионалното образование

Най-големият форум за популяризиране на професионалното образование в България - Панорамата на професионалното образование, се проведе в Пловдив от 24 до 26 април 2014 г.

Около 100 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори  се включиха в най-голямото кулинарно шоу на 25 и 26 април 2014 г. в Панаира. Те се оценяват от международно жури, а правилата са съобразени с изискванията на Световната асоциация на готварските гилдии.

Индивидуалните състезатели  правиха предястие от пъстърва и основно блюдо от свински котлет, а отборите – предястие от манатарки и овче сирене, основно ястие от телешко бонфиле или телешки език и десерт от кисело мляко и смокини. Те разполагат със 120 минути, за да измайсторят своите уникати.
Най-добрите отиват на финалния кръг, наречен „Черна кутия“. Те  получат кашони с еднакви продукти, от които да направят оригинални блюда.

Сладкарите представиха експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш.

  На 25 април карвинг декораторите  показаха артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци. На следващия ден в отборното състезание-участниците задължително трябваш да използват две тикви или дини плюс 8 различни плодове или зеленчуци.

По време на 7-ото издание на Националната кулинарна купа на България ПГВМСС " Св. Г. Победоносец" отново се представи достойно в категория "Най - добър млад сервитьор- сомелиер".

Серивитьори – започват състезанието половин час след готвача и трябва да:
  • да извършат подготвителните дейности за обслужването;
  • да заредят масата за консумация по определено предварително меню – два куверта;
  • да представят менюто на готвача
  • да транжират по една порция от  асортиментите включени в менюто.
  • да сервират и отсервират приготвеното от готвача;
  • да декантират вино;
  •  да представят напитката и храната според собствената си преценка на български език и един чужд език по избор








  Елеонора Павлова в категория "Най - добър млад сервитьор- сомелиер".


Коментари

Популярни публикации от този блог

Нетикет - етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството

    Нетикет ( неологизъм , съставен от думите „ интернет “ и „ етикет “) е събирателен термин за нормите на етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството. Потребността от нетикета възниква с навлизането на съвременните комуникации в ежедневието и поради множеството ограничения, които тази среда на общуване налага. Потребност от спазване на нетикет има при всички форми на компютърно-опосредствано общуване: електронна поща , приложения за instant messaging като ICQ и Skype , приложения за чат , интернет форуми и дъски за съобщения, онлайн общности като Orkut , Last.fm , Уикипедия . Правилата най-общо зависят от това дали комуникацията : е междуличностна или групова, е формална (делова) или неформална, е частна или публична, е синхронна или асинхронна, се провежда на роден или на чужд език (в т.ч. и азбука). Правилата за поведение са общоприети, макар че различните общности могат да въвеждат свои допълнителни специфични изисквани...

Безопасен интернет

На 11-и февруари много страни по света, включително и България, отбелязват Международния ден за безопасен интернет, който цели насърчаването на формирането на етична онлайн среда. Инициативата се организира за първи път през 2004 г., а през тази година мотото ѝ е “Да създадем по-добър интернет заедно”. По данни на Лаборатория Касперски, най-голямата европейска компания, разработваща антивирусен софтуер, почти една четвърт от родителите не следят активността на децата си в интернет. В същото време почти половината малчугани прекарват все повече време във виртуалния свят. Загубите от по-ниската виртуална сигурност възлизат на 23 млрд. долара, показва индексът за компютърна безопасност на Microsoft. В ПГВМСС "Св. Г. Победоносец" ученици от 9 клас създадоха презентации и табло на тема "Безопасен интернет".  

Прием 2019/2020 г.

ПРИЕМ  2019-2020    учебна година СЛЕД ЗАВЪРШЕН  VII  КЛАС: ПРОФЕСИЯ:   ВЕТЕРИНАРЕН ТЕХНИК СПЕЦИАЛНОСТ:   ВЕТЕРИНАРЕН ТЕХНИК с разширено изучаване на английски език СРОК НА ОБУЧЕНИЕТО: 5 ГОДИНИ     ПРОФЕСИЯ:   РЕСТОРАНТЬОР     СПЕЦИАЛНОСТ:   КЕТЪРИНГ     с разширено изучаване на английски език     СРОК НА ОБУЧЕНИЕТО: 5 ГОДИНИ                                                                       ПРОФЕСИЯ:   ТЕХНИК-ТЕХНОЛОГ В ХВП      СПЕЦИАЛНОСТ:   Производство на алкохолни и                         безалкохолни напитки    ...