Пропускане към основното съдържание

Дивотински манастир "Света Троица"

 Посещение на Дивотински манастир "Света Троица"- Клуб “Виртуален и реален туризъм” , ПГВМСС "Св. Г. Победоносец" гр. Костинброд.
Ръководители: г-жа А. Йотова, г-жа Г. Георгиева и г-жа Т. Танова.





 




 








 



 


 

Там тишината сякаш е спряла завинаги, пъстрите цветя радват очите, а зелените хълмове наоколо успокояват съзнанието. Манастирът е грейнала в белота. Историята на манастира е бурна, свидетествата за чудесата случили се и сучващи се в него са много. Едно от тях се свързва и с Апостола на свободата Васил Левски.

Икона спасила Апостола на свободата Левски от куршум
  В манастира се пазат две чудотворни икони. Едната е с дупка от турски куршум. Той бил изстрелян по Левски, докато се крил в светата обител. Куршумът обаче рикоширал и убил заптието. Другото чудодейно изображение е на света Троица.

Спасение от кражба
  Според легендата през 1806 г. някой си Хасан ходжа от Брезник дошъл в Дивотинския манастир с двама сеймени и подкарал всичкия добитък - овце, крави, волове. Старият игумен бил безсилен да ги предотврати разграбването. Влязъл в църквата и ядосано ударил с тоягата си по иконата на света Троица: „Видя ли, турците взеха стоката. Обедня твоят манастир. Аз като нямах сили да спра, порази го ти". И станало чудо. Животните сами се върнали в манастира, а Хасан ходжа внезапно се почувствал зле, паднал на земята и умрял. Спътниците му се изплашили, погребали мъртвеца и хукнали към село Дивотино да разкажат какво се е случило. Оттогава мястото носи името Ходжин гроб.

История
  По време на Второто българско царство в Средецка област имало над 100 манастира. Наричали ги Българската Света гора. Четиринайсет от тях били в подножието на планините Плана, Витошка и Лозенска. Наричали ги Мала Света гора. Днес в Софийска област се броят 66 манастира, от които 44 са функциониращи и 22 в руини. Историята на основаването на Дивотинският манастир също се свързва с чудо. Според устните предания св. Троица се явила на сън на християнско семейство, мъж и жена от Дивотино. Завела ги до мястото, където имало заровено имане и там Бог им поръчал: „Утре сутринта вземете лопати, изровете златото, натоварете го на магарето и където то спре и остане, там издигнете манастир в чест на св. Троица.” Рано на сутринта селяните тръгнали към посоченото място да изпълнят Божието повелие. Изровили голяма глинена делва, пълна с жълтици. Натоварили я на самара на магарето и тръгнали. На малка поляна между два потока, магарето легнало на земята. Притулено и сенчесто, мястото не било за манастир и хората започнали да подканят магарето да стане. Увещавали го, ритали го, но то упорствало. Разбрало се, че волята на св. Троица е, там да се гради манастирът. Разтоварили животното и мъжът отишъл в Дивотино майстори да вика, манастир да градят.
 Така в 1046 г., когато се навършвали сто години от смъртта на св. Иван Рилски, се започнало вдигането на Дивотинския манастир. И до днес местността, където било открито златото, се казва Имането, а голямата византийска глинена делва, векове пазена в манастира като светиня, се съхранява в Пернишкия исторически музей.
През Второто българско царство манастирът се замогнал с много имоти. През 15 век станал център на духовен живот и просвета. През целия период на турското робство бил средище на българската писменост в този край. През 18 век в манастира имало килийно училище, в което се учил и Дамгур хайдут.
 Манастирска хроника гласи: „Руку ему Еремия, да се знае кога беше се събрала войска на Петровден, а запалиха манастиру през Божицевите пости, та изгоре.”
 Същият йеромонах Еремия веднага възстановил манастирските килии и църквата, където отново била положена иконата на св. Богородица с Богомладенеца, спасена от пожара, рисувана от иконописеца Йоан от София през 1710 година.
 От 1922 до 1973 г. манастирът е девически. През 1927-1928 година е вдигната сегашната двуетажна постройка.
 През 1975 г. игумен става свещеник Емануил и се грижи за манастира със семейството си. Днес Дивотинският манастир се стопанисва от млад монах, дошъл да се грижи за светинята.

Местоположение
  Дивотинският манастир „Света Троица“ се намира в Люлин планина, в землището на пернишкото село Дивотино, и на около 2 км югозападно от квартал Михайлово на Банкя. Сгушен между два потока, в малък дол между Дебели рид, Тънки рид и Дреново брисое, в северните склонове на Люлин планина.
 
     

Коментари

Популярни публикации от този блог

Нетикет - етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството

    Нетикет ( неологизъм , съставен от думите „ интернет “ и „ етикет “) е събирателен термин за нормите на етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството. Потребността от нетикета възниква с навлизането на съвременните комуникации в ежедневието и поради множеството ограничения, които тази среда на общуване налага. Потребност от спазване на нетикет има при всички форми на компютърно-опосредствано общуване: електронна поща , приложения за instant messaging като ICQ и Skype , приложения за чат , интернет форуми и дъски за съобщения, онлайн общности като Orkut , Last.fm , Уикипедия . Правилата най-общо зависят от това дали комуникацията : е междуличностна или групова, е формална (делова) или неформална, е частна или публична, е синхронна или асинхронна, се провежда на роден или на чужд език (в т.ч. и азбука). Правилата за поведение са общоприети, макар че различните общности могат да въвеждат свои допълнителни специфични изисквания. По тази при

22 април-Ден на Земята

  Земята се е сформирала преди около 4,5 млрд години. Сухата площ на Земята е 511 млн кв.км Теглото на Земята е 5 973 600 000 000 000 000 000 000 kg Около 70 % от общата площ на Земята е покрита с вода. Най-ниската точка на Земята е Мъртво море. Най-високата точка е Еверест. Средния диаметър на Земята е около 12 750 km. Слоевете, изграждащи Земята са: Литосфера, твърда кора, мантия, Астеносфера, външно ядро и вътрешно ядро. Земята се състои от: желязо - 32,4 %, кислород - 28,2 %, силиций - 17,2 %, магнезий - 15%,9 % и други - 6,3%.   Земята е наш общ дом, нека я запазим чиста и красива!

Безопасен интернет

На 11-и февруари много страни по света, включително и България, отбелязват Международния ден за безопасен интернет, който цели насърчаването на формирането на етична онлайн среда. Инициативата се организира за първи път през 2004 г., а през тази година мотото ѝ е “Да създадем по-добър интернет заедно”. По данни на Лаборатория Касперски, най-голямата европейска компания, разработваща антивирусен софтуер, почти една четвърт от родителите не следят активността на децата си в интернет. В същото време почти половината малчугани прекарват все повече време във виртуалния свят. Загубите от по-ниската виртуална сигурност възлизат на 23 млрд. долара, показва индексът за компютърна безопасност на Microsoft. В ПГВМСС "Св. Г. Победоносец" ученици от 9 клас създадоха презентации и табло на тема "Безопасен интернет".