Пропускане към основното съдържание

Екскурзия до гр. Трън и ждрелото на река Ерма на ученици от ПГВМСС гр. Костинброд

Град Трън е едно диво и непокътнато кътче от Рая!!! Тук с помощта на кристално чистият въздух, невероятно разнообразна природа и богато културно-историческо наследство днес ученици от ПГВМСС гр. Костинброд се отдалечиха  от забързаното и напрегнато ежедневие и  си починха по най-добрия начин.









































 Трън се намира в планински район. Разположен е на двата бряга на река Ерма, в най-източната част на високопланинската котловина Знеполе. Заобиколен е от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица..

В миналото оттук е минавал т.нар. Знеполски друм - старият път, който е свързвал Дубровник и Адриатика със Сердика. По този начин днешният Трън в онези времена е бил важен търговски център. По време на османското владичество градът е бил познат като пазарно селище и е носил имената Изнебол кабасъ, Тарън паланка и Трън паланка. Според една легенда самото име Трън идва от още по-далечни времена, когато според преданието тук имало голяма трънка, под клоните на която е имало лечебен извор, с водите от който местният свещеник Терапонтий лекувал вярващите.

Ждрелото на река Ерма или т.нар.Трънско ждрело се  намира на 3 км. от град Трън. Дължината на цялото ждрело на Ерма е около 100 м, а ширината му в най-тясната си част е около 5 метра. В най-ниската част, до нивото на реката, разстоянието между двете скали достига едва  3-4 м. Отстрани се издигат стръмните скали на Жилав камък на юг и Църквището на север. В най-високите си части отвесните скални маси достигат до 150-200 метра. 

Ерма е река, която протича през територията на Сърбия и България. Извира от Власинското езеро до с.Клисура в Сърбия. На българска територия навлиза в района на с. Стрезимировци, протича през Знеполе, минава през гр. Трън и напуска България с живописно ждрело при с. Петачинци. Цялата й дължина е 65 км, а ждрелото се е образувало в 25-ти километър. Навлизайки отново на сръбска територия, реката образува красив каньон край Погановския манастир. Влива се в р. Нишава, чийто ляв приток е.
 Съществуват легенди за това как се е образувало ждрелото. Една от тях гласи за двама влюбени, за които любовта не била позволена, защото девойката била от богато и знатно семейство, а момъкът бил беден. Майчините клетви ги застигнали и те били превърнати в камък (скали). Съдбата отредила да са само на няколко метра един от друг и да не могат да се срещтнат. А река Ерма се е образувала от техните сълзи. Друга легенда разказва, че Архангел Михаил разсякъл скалата със своята секира, за да свърже двама влюбени, които огромната скала разделяла. 
  Трета легенда разказва за манастир "Св.Петър", който се намирал на върха на ждрелото. Един монах се замонашил там. На 40-тия ден  от поста и молитва му се явил Архангел Михаил и му казал, че заради неговата служба към Бога ще направи добро на хората и ще разцепи скалата за да може водата да се оттича по-лесно.
Научното обяснение за възникването на ждрелото е  че то е в резултат от хилядолетното ерозионно действие на реката, която е прорязала дълбока теснина във варовика.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Нетикет - етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството

    Нетикет ( неологизъм , съставен от думите „ интернет “ и „ етикет “) е събирателен термин за нормите на етично поведение и общуване между хората в Интернет пространството. Потребността от нетикета възниква с навлизането на съвременните комуникации в ежедневието и поради множеството ограничения, които тази среда на общуване налага. Потребност от спазване на нетикет има при всички форми на компютърно-опосредствано общуване: електронна поща , приложения за instant messaging като ICQ и Skype , приложения за чат , интернет форуми и дъски за съобщения, онлайн общности като Orkut , Last.fm , Уикипедия . Правилата най-общо зависят от това дали комуникацията : е междуличностна или групова, е формална (делова) или неформална, е частна или публична, е синхронна или асинхронна, се провежда на роден или на чужд език (в т.ч. и азбука). Правилата за поведение са общоприети, макар че различните общности могат да въвеждат свои допълнителни специфични изисквания. По тази при

22 април-Ден на Земята

  Земята се е сформирала преди около 4,5 млрд години. Сухата площ на Земята е 511 млн кв.км Теглото на Земята е 5 973 600 000 000 000 000 000 000 kg Около 70 % от общата площ на Земята е покрита с вода. Най-ниската точка на Земята е Мъртво море. Най-високата точка е Еверест. Средния диаметър на Земята е около 12 750 km. Слоевете, изграждащи Земята са: Литосфера, твърда кора, мантия, Астеносфера, външно ядро и вътрешно ядро. Земята се състои от: желязо - 32,4 %, кислород - 28,2 %, силиций - 17,2 %, магнезий - 15%,9 % и други - 6,3%.   Земята е наш общ дом, нека я запазим чиста и красива!

Безопасен интернет

На 11-и февруари много страни по света, включително и България, отбелязват Международния ден за безопасен интернет, който цели насърчаването на формирането на етична онлайн среда. Инициативата се организира за първи път през 2004 г., а през тази година мотото ѝ е “Да създадем по-добър интернет заедно”. По данни на Лаборатория Касперски, най-голямата европейска компания, разработваща антивирусен софтуер, почти една четвърт от родителите не следят активността на децата си в интернет. В същото време почти половината малчугани прекарват все повече време във виртуалния свят. Загубите от по-ниската виртуална сигурност възлизат на 23 млрд. долара, показва индексът за компютърна безопасност на Microsoft. В ПГВМСС "Св. Г. Победоносец" ученици от 9 клас създадоха презентации и табло на тема "Безопасен интернет".